Skip to main content

Contentmarketing is een term die tegenwoordig veel rondgeslingerd wordt, maar wat betekent het eigenlijk? Kort gezegd is content marketing het maken en verspreiden van waardevolle inhoud om klanten aan te trekken en te behouden. Dit kan van alles omvatten, van blogberichten en artikelen tot video’s en infographics. De sleutel is om inhoud te produceren die relevant is voor je doelgroep en die hen de informatie biedt waarnaar ze op zoek zijn.

Als je het goed doet, kan content marketing je helpen vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen bij je klanten, wat op de lange termijn kan leiden tot meer verkopen. Als je geïnteresseerd bent om meer te leren over content marketing en hoe het je bedrijf ten goede kan komen, blijf dan lezen. We bespreken hier enkele van de basisprincipes.

Inbound Marketing

Content marketing is een vorm van inbound marketing. Inbound marketing is een strategie waarbij je bedrijf zich richt op het aantrekken van bezoekers via relevante, waardevolle en goede content, in plaats van ze actief te gaan zoeken met advertenties of telemarketing.

Inbound marketing is een effectieve strategie omdat mensen steeds minder geneigd zijn om te reageren op advertenties en telefoontjes van onbekende bedrijven. Ze willen liever zelf online zoeken naar informatie over bedrijven die ze interesseren, en zichzelf oriënteren voordat ze besluiten om met een bedrijf in zee te gaan.

Door middel van inbound marketing, waar content marketing onderdeel van is, zorg je ervoor dat je bedrijf gevonden wordt door je doelgroep wanneer zij online zoeken naar informatie over producten of diensten die jij aanbiedt. Je trekt hierdoor de potentiële klant aan die al geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt, wat kan leiden tot meer sales en klanten voor je bedrijf.

inbound marketing

Het doel van content marketing

Content marketing is een vorm van online marketing waarbij de nadruk ligt op het creëren en delen van relevante, waardevolle en consistente content om een duidelijk omschreven doelpubliek aan te trekken, te behouden en te converteren.

Het draait dus om het produceren van inhoud die interessant is voor je specifieke doelgroep. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van blogposts, video’s, infographics of webinars. Het doel van content marketing is immers om online bezoekers naar je website te trekken, en ze daar zo lang mogelijk vast te houden.

Content marketing is een effectieve strategie om je merknaam op de kaart te zetten, nieuwe klanten aan te trekken en uiteindelijk meer omzet te draaien. Maar wat maakt content marketing nu precies zo succesvol?

Laten we eens kijken naar de essentiële rol van content marketing:

Content marketing een van de beste andere marketingvormen

Doordat content marketing een relatief goedkope manier is om jouw bedrijf te promoten, is het een uitstekende strategie voor kleine ondernemingen die op zoek zijn naar manieren om hun merknaam op te bouwen. Maar ook als je bedrijf al wat groter is, kan content marketing een goede aanvulling zijn op je huidige online marketing inspanningen.

Kortom, content marketing is een veelzijdige en flexibele strategie die bedrijven van alle formaten kan helpen groeien. Als je nog niet bekend bent met online content marketing, of als je erover denkt om te beginnen met content marketing maar nog niet zeker weet hoe, lees dan verder voor een uitgebreidere uitleg.

PESO

PESO is een acroniem voor paid media, earned media, shared media en owned media. Dit zijn allemaal verschillende soorten content marketing die je bedrijf kan inzetten om jouw boodschap over te brengen aan je specifieke doelgroep.

PESO marketing model

Paid media is de soort content marketing waarvoor je betaalt, bijvoorbeeld advertenties op Google of Facebook. Earned media is de soort content marketing die je bedrijf genereert door middel van persoonlijke inspanningen, zoals een blogpost of een video op YouTube. Shared media is de soort content marketing die je bedrijf genereert en die door anderen wordt gedeeld, bijvoorbeeld een post op social media. Owned media is een soort offline media, die je bedrijf bezit en volledig controleert, zoals een website of blog.

Paid media, earned media, shared media en owned media zijn allemaal verschillende manieren waarop je content marketing kan inzetten om jouw boodschap over te brengen aan je doelgroep. Door een mix van deze verschillende soorten content marketing in te zetten, kan je bedrijf de maximale exposure bereiken en jouw marketing naar een hoger niveau brengen met jouw boodschap.

Helpt je bedrijf zich te onderscheiden van de concurrentie

In een wereld waar het aanbod van producten en diensten steeds groter wordt, is het belangrijker dan ooit om je bedrijf te onderscheiden van de concurrentie. Content marketing helpt hierbij, doordat het je in staat stelt om je eigen stem toe te passen en je bedrijf te positioneren als deskundige op jouw vakgebied.

Wanneer je potentiële klanten relevante en waardevolle inhoud aanbiedt, zullen ze sneller ervan overtuigd zijn om jouw bedrijf te kiezen in plaats van dat van je concurrent.

Content marketing plan

Als je bedenkt hoe je content marketing in kan zetten voor je bedrijf, is het belangrijk om een solide content marketing plan op te stellen. Dit plan helpt je namelijk focus te bewaren, en ervoor te zorgen dat al je inspanningen gericht zijn op het behalen van jouw doelstellingen.

Een goed content plan bevat onder andere de volgende elementen:

– Een duidelijk omschreven doelgroep;

– Een inventarisatie van de interesses van je doelgroep, door zoekwoorden te onderzoeken;

– Een strategie voor het aantrekken van nieuwe bezoekers;

– Een plan voor het converteren van bezoekers in leads;

– Een editorial calendar met een overzicht van de te publiceren content.

Concrete inhoud marketingplan

Wanneer je eenmaal weet wat er in jouw content marketing plan moet komen te staan, is het tijd om te gaan brainstormen over de concrete inhoud die je gaat maken. Welke blogposts ga je schrijven? Welke video’s ga je maken? En welke infographics ga je ontwerpen?

Brainstorm over de verschillende contentformaten die je kunt inzetten, en bedenk welke het beste bij jouw bedrijf en doelgroep past. Als je hiernaast ook nog eens rekening houdt met de zoekintentie van je doelgroep, ben je al snel op weg naar een succesvolle content marketing strategie.

Klantgericht

Met content marketing bouw je een band op met je doelgroep.

Content marketing is niet alleen gericht op het harde verkopen van producten of diensten. Het gaat er ook om dat je een band opbouwt met je doelgroep, zodat zij jouw bedrijf gaan zien als deskundige en als bron van relevante informatie.

Klantgericht zijn als bedrijf

Door middel van content creatie toon je immers aan dat je weet waarover je praat, en dat je bedrijf het belang van de klant vooropstelt. Hierdoor zullen mensen jouw bedrijf gaan vertrouwen, en daardoor eerder geneigd zijn om te kopen bij jou dan bij je concurrent.

Het opbouwen van een band met je doelgroep is namelijk essentieel voor het slagen van je bedrijf. Wanneer mensen namelijk een band voelen met jouw bedrijf, zullen ze eerder trouwe klanten worden die vaker bij je kopen, en je bedrijf aanbevelen bij hun netwerk.

Content marketing strategie

Duurzame strategie

Content marketing is een strategie waarbij je consistente, relevante en waardevolle content creëert en deelt met je doelgroep, om zo je bedrijf te laten groeien. Het kan je bedrijf helpen zich te onderscheiden van de concurrentie, een band op te bouwen met je doelgroep en het is een duurzame manier voor bedrijven die op zoek zijn naar langdurige groei.

Content marketing is een kosteneffectieve marketingmethode

Content marketing is een kosteneffectieve marketingmethode, omdat het relatief goedkoop is om te starten met content marketing. Je hoeft niet veel geld uit te geven aan dure advertenties of campagnes, en je kunt zelfs gratis waardevolle content produceren door middel van bloggen.

Content marketing creëert meer leads en sales

Content marketing leidt tot meer website bezoekers

Door middel van content marketing trek je nieuwe bezoekers aan naar je website, maar het helpt je ook om de mensen die al op je website zijn langer vast te houden. Wanneer jouw content relevant is voor je doelgroep, en ze dus iets kunnen opsteken van wat ze lezen of bekijken, zullen ze meer tijd doorbrengen op je website en ook vaker terugkomen.

Verhoog website bezoekers

Content marketing leidt tot meer social media volgers

Daarnaast leidt content marketing, door content delen, ook tot meer social media volgers. Wanneer je bijvoorbeeld een interessante blogpost hebt geschreven, zullen mensen die je post lezen deze waarschijnlijk delen met hun netwerk via social media. Hierdoor komen er weer nieuwe mensen op de hoogte van jouw bedrijf, wat kan resulteren in meer websitebezoekers en social media volgers.

Content marketing zorgt dus voor toegevoegde waarde en daardoor een groei van je online bereik, wat uiteindelijk kan leiden tot meer omzet voor je bedrijf.

Vergroot je online zichtbaarheid

Betere zichtbaarheid

Content marketing helpt je niet alleen om meer websitebezoekers en social media volgers aan te trekken, maar het zorgt ook voor een betere online zichtbaarheid van je bedrijf. Wanneer mensen bijvoorbeeld naar een bepaald onderwerp zoeken op Google, zal jouw bedrijf hoger in de zoekresultaten komen te staan wanneer je relevante content over dit onderwerp hebt geschreven. Dit komt doordat Google jouw website beter gaat begrijpen wanneer je relevante en kwalitatieve content produceert, en jouw website dan hoger in de zoekresultaten plaatst.

Doel van hogere zichtbaarheid

Een hogere online zichtbaarheid betekent niet alleen dat je meer websitebezoekers aantrekt, maar ook dat mensen jouw bedrijf sneller zullen vinden wanneer ze op zoek zijn naar een bepaald product of dienst. Dit kan leiden tot meer leads en sales, en is dus een belangrijk voordeel van content marketing.

Customer journey

De klantreis is de weg die een klant aflegt van het eerste contact met jouw bedrijf tot aan de aankoop van je product of dienst. De reis die wordt afgelegd is voor iedere potentiële klant uniek, en bestaat uit verschillende fasen waaronder onderzoek, oriëntatie, besluitvorming en aankoop.

In de fase van onderzoek is de klant op zoek naar meer waardevolle informatie over het probleem waar hij of zij mee zit. In de oriëntatiefase gaat de klant op zoek naar mogelijke oplossingen voor het probleem, en in de besluitvormingsfase maakt de klant een keuze tussen verschillende aanbieders. Tot slot wordt er in de aankoopfase een product of dienst gekocht. Waarna een buyer persona kan worden opgemaakt.

Het is belangrijk om je customer journey goed in kaart te brengen, zodat je weet welke content je moet produceren om je doelgroep te helpen bij iedere fase van hun customer journey. Door de juiste content op het juiste moment te delen, kun je je doelgroep helpen met hun problemen en hen ervan overtuigen om bij jouw bedrijf te kopen.

Bouw vertrouwen met je doelgroep

De volgende stap is het vertrouwen tussen een bedrijf en zijn klanten, dit is enorm belangrijk. Wanneer mensen jouw bedrijf niet vertrouwen, zullen ze minder snel bij je kopen, omdat ze bang zijn dat ze worden opgelicht of teleurgesteld zullen worden in wat je te bieden hebt.

Doel van vertrouwen van de klant

Content marketing kan helpen om het vertrouwen van je doelgroep te winnen, omdat het je mogelijk maakt om je deskundigheid en kennis over je product of dienst te laten zien. Wanneer je relevante en kwalitatieve content produceert, toon je aan dat je weet waar je het over hebt, en dat je bedrijf iets te bieden heeft waardoor mensen geïnteresseerd zullen zijn in wat je te bieden hebt.

Op deze manier kan content marketing dus helpen om vertrouwen op te bouwen met je doelgroep, en kan dit uiteindelijk leiden tot meer verkopen voor je bedrijf.

Geeft je bedrijf een stem

Content marketing geeft je bedrijf een stem, en helpt je boodschap over te brengen aan je doelgroep. Wanneer je relevante en kwalitatieve content produceert, toon je aan dat je weet waar je het over hebt, en dat je bedrijf iets te bieden heeft waardoor mensen geïnteresseerd zullen zijn in wat je te bieden heeft. Op deze manier kan content marketing dus helpen om vertrouwen op te bouwen met je juiste doelgroep, en kan dit uiteindelijk leiden tot meer verkopen voor je bedrijf.

Helpt je beter te scoren in zoekmachines

Zoals we al eerder hebben besproken, kan content marketing helpen om jouw bedrijf hoger in de zoekresultaten van zoekmachines te laten komen. Dit is belangrijk, omdat mensen die zoeken naar een bepaald onderwerp op Google je bedrijf dan sneller zullen vinden. Dit kan leiden tot meer websitebezoekers en potentiële klanten voor je bedrijf.

Stimuleert social sharing

Content marketing stimuleert social sharing. Hierdoor komt er meer exposure voor je bedrijf, wat ervoor zorgt dat het jouw bedrijf laat groeien op gebied van marketing.

Houdt je websitebezoekers langer vast

Content marketing helpt je websitebezoekers langer vast te houden, omdat je interessante content produceert die mensen graag willen lezen. Hierdoor zullen ze minder snel je website verlaten, en zijn ze langer op je site actief. Dit kan leiden tot meer conversies voor je bedrijf.

conversie website

Leidt tot meer terugkerende bezoekers

Content marketing leidt tot meer terugkerende bezoekers, wat ook weer kan leiden tot meer conversies voor je bedrijf. Als men praat over jouw website, product of dienst, ook wel mouth-to-word reclame (mond-op-mond) kan dit ook leiden tot terugkerende bezoekers. Dit is een van de offline middelen om te zorgen dat jouw content van persoon tot persoon wordt overgebracht.

Conclusie

Contentmarketing is een belangrijk aspect van digitale marketing, en het kan worden gebruikt om verschillende doelen voor jouw bedrijf te bereiken. Deze doelen kunnen zijn: vertrouwen opbouwen bij je doelgroep, hoger scoren in de zoekmachine resultaten, website bezoekers langer vasthouden en leiden tot meer conversies. Contentmarketing is een krachtig instrument dat in elke digitale marketingstrategie moet worden gebruikt.

Dus als je manieren zoekt om je websiteverkeer, ranking in zoekmachines, betrokkenheid van bezoekers en conversies te verbeteren, is contentmarketing een strategie die je moet overwegen.

Bij Dunefields kunnen we je helpen een contentmarketingplan te ontwikkelen dat aan je specifieke doelen voldoet en je bedrijf helpt online succes te boeken. Plan vandaag nog een gratis strategie consult in om te beginnen!

Close Menu

Hoe kom jij online over?

Neem contact op:

Dunefields

Oosterstraat 17

9711 NN, Groningen

T: +31 6 83 65 22 34
E: hello@dunefields.com