Skip to main content

SEO, ofwel Search Engine Optimization, is een essentieel onderdeel van elke effectieve strategie ter zoekmachine optimalisatie, ofwel betere vindbaarheid op Google. De technische SEO omvat de optimalisatie van de onderliggende code, structuur en andere technische elementen van een website om ervoor te zorgen dat deze goed kan worden gecrawld en geïndexeerd door zoekmachines. 

Het kan soms lastig zijn om potentiële klanten te werven terwijl een bedrijf of website niet hoog scoort in de Google zoekmachine. Technische SEO kan de zichtbaarheid van een website in de zoekresultaten drastisch verbeteren, wat resulteert in meer organisch verkeer, leads en conversies. Ondanks de complexiteit is technische SEO haalbaar met de juiste middelen en kennis. In dit artikel bespreken we wat technische SEO is en hoe je een website optimaliseert voor maximale zichtbaarheid bij zoekopdrachten.

Zoekmachine optimalisatie

Technische SEO kan met behulp van Google Analytics of Ahrefs, doordat alle elementen van de website aan bepaalde criteria voldoen, een website hoger laten scoren in de search engines zoals Google. We zullen nu de technische aspecten van SEO langslopen.

Optimaliseren van HTML-tags en meta-beschrijvingen

Het optimaliseren van HTML-tags en meta informatie zorgt ervoor dat zoekmachine-crawlers de inhoud van een website beter kunnen identificeren en begrijpen. Dit kan de organische positie van een website helpen verbeteren. Daarnaast kunnen de meta description en HTML-tags helpen de leesbaarheid van een pagina te verbeteren, waardoor die gebruiksvriendelijker wordt. 

Het optimaliseren van HTML-tags kan ook inhouden dat een title tag met bijpassende keywords wordt opgenomen die verband houdt met de inhoud van de pagina, wat zoekmachines kan helpen bepalen waar de pagina over gaat.

Verbeteren van de paginastructuur

Pagina-structuur is een essentieel onderdeel van technische SEO, omdat het bepaalt hoe de inhoud van een website is georganiseerd en het een belangrijke invloed kan hebben op de zichtbaarheid van een website in de zoekresultaten. 

Pagina-hiërarchie verwijst naar de manier waarop individuele pagina’s binnen een site zijn georganiseerd ten opzichte van elkaar. Dit kan het vermogen van een site om te scoren op zoektermen en zinnen helpen verbeteren, evenals de algehele gebruikerservaring.

Opbouwen van interne links en breadcrumbs

Interne links zijn hyperlinks die verwijzen van de ene pagina naar de andere binnen een website, terwijl breadcrumbs navigatiehulpmiddelen zijn waarmee gebruikers gemakkelijk hun plaats binnen de hiërarchie van een website kunnen zien. Interne linkbuilding en breadcrumbs verbeteren dus de algemene structuur van een website door gebruikers een gemakkelijke manier te bieden om door de lokale resultaten te navigeren. 

Ze maken het ook mogelijk dat zoekmachines crawlen en indexeren pagina’s gemakkelijker, waardoor de website beter vindbaar wordt in de resultaten van zoekmachines. Zie ook het artikel over linkbuilding. 

Externe links en backlinks

Externe links en backlinks zijn hyperlinks die van de ene website naar de andere verwijzen en spelen een belangrijke rol in technische SEO. Ze laten zoekmachines zien dat een website relevant en gezaghebbend is en kunnen helpen de organische ranking te verbeteren. Naast het verbeteren van de zichtbaarheid helpt externe linkbuilding ook bij het opbouwen van relaties met andere websites en het creëren van meer mogelijkheden voor organisch verkeer en leads.

Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen zijn vaak groot en doen er langer over om te laden dan inhoud op basis van tekst. Het optimaliseren van afbeeldingen kan hun bestandsgrootte verminderen, zodat ze snel laden, wat de algehele gebruikerservaring van een website kan verbeteren. Verder kan het optimaliseren van afbeeldingen de zichtbaarheid van een website in de resultaten van zoekmachines helpen verbeteren, omdat een snellere laadtijd wordt gezien als een positieve ranking factor.

URL-structuur verbeteren

URL’s zijn een van de belangrijkste elementen van technische SEO, omdat ze zoekmachines een indicatie geven waar een pagina over gaat en hoe die geïndexeerd moet worden. URL’s moeten kort en beschrijvend zijn, en relevante trefwoorden of zinnen bevatten om zoekmachines meer informatie te geven over de inhoud van een pagina. 

Daarnaast moeten verschillende URL’s op een website geen dubbele content bevatten. URL’s moeten ook een hiërarchie volgen die logisch is voor zowel gebruikers als zoekmachines. Dit kan de zichtbaarheid in zoekmachines verbeteren, evenals de algemene gebruikerservaring bij navigatie door de website.

Canonicalisatie en 301-redirects

Over het geheel genomen is canonicalisatie essentieel voor het optimaliseren van de technische SEO van een website en het voorkomen van problemen met dubbele inhoud, terwijl 301 redirects een betere ervaring bieden aan gebruikers en de zichtbaarheid van pagina’s in de resultaten van zoekmachines worden geoptimaliseerd.

Canonicalisatie

Canonicalisatie is het instellen van een voorkeurs-URL voor elke pagina op je website. Dit zorgt ervoor dat meerdere URL’s met vergelijkbare of dubbele inhoud worden gegroepeerd en geïndexeerd onder één URL, waardoor problemen met dubbele inhoud worden voorkomen en de zichtbaarheid van pagina’s wordt verbeterd.

301 redirects

301 redirects zijn belangrijk omdat ze zoekmachines vertellen de bezoekers automatisch door te sturen naar de voorkeurs-URL voor een pagina, zodat al het verkeer naar één plaats wordt geleid. Hierdoor kunnen zoekmachines de inhoud nauwkeuriger indexeren en verbetert de zichtbaarheid en van een website in de resultaten van zoekmachines, evenals de gebruiksvriendelijkheid bij de zoekopdracht.

Mobielvriendelijkheid

Mobiele gebruikers hebben andere behoeften dan desktop-gebruikers, dus een website met optimale mobiele versie kan de betrokkenheid van dit segment gebruikers verbeteren. Bovendien helpt een mobielvriendelijke website ook bij het verbeteren van de zichtbaarheid van een website in de resultaten van zoekmachines, omdat Google nu websites beloont die beter gevonden worden voor het mobiel apparaat. 

Mobielvriendelijke sites moeten gemakkelijk te gebruiken zijn op kleinere schermen en snellere laadsnelheden hebben voor een optimale gebruikerservaring. Verder moet de inhoud ontworpen zijn voor zowel mobiele als desktop gebruikers en op elk apparaat goed leesbaar en begrijpelijk zijn.

Verbetering van crawlbaarheid

Crawlbaarheid is een belangrijk element van technische SEO, omdat het de bots van zoekmachines in staat stelt gemakkelijk toegang te krijgen tot de inhoud van een website en deze correct te indexeren, waardoor de zichtbaarheid verbetert. Robots.txt bestanden worden gebruikt om zoekmachines instructies te geven over wat ze wel of niet moeten crawlen, zodat de website correct geïndexeerd kan worden. 

Sitemaps zijn een andere manier om de crawlbaarheid te verbeteren door zoekmachine-bots te voorzien van een georganiseerde index van URL’s op een website, zodat ze gemakkelijker inhoud kunnen vinden en indexeren.

Verbeterde zichtbaarheid door gestructureerde gegevens

De schema markup, ofwel gestructureerde gegevens, is een code die in de HTML van een website is opgenomen en die zoekmachines helpt de inhoud van een pagina beter te begrijpen. Dit helpt de zichtbaarheid in de resultaten van zoekmachines te verbeteren en maakt het mogelijk om meer gedetailleerde en nauwkeurige beschrijvingen van pagina’s te laten verschijnen op de resultatenpagina van de zoekmachine (Search Engine Result Page ofwel SERP). 

Het implementeren van gestructureerde gegevens kan helpen een website te laten opvallen in de resultaten van zoekmachines, omdat het de pagina laat verschijnen met rich snippets, afbeeldingen, beoordelingen en andere elementen die visueel aantrekkelijker zijn dan gewone tekst.

Begrijpelijke inhoud

Gestructureerde gegevens kunnen helpen belangrijke elementen van pagina’s, denk hierbij aan productinformatie of beoordelingen, te benadrukken, waardoor de inhoud voor gebruikers gemakkelijker te ontdekken en te begrijpen is. Bovendien zijn gestructureerde gegevens ook gebruikt door gesproken zoekresultaten, wat het belang ervan verder aantoont. 

Het implementeren van gestructureerde gegevens kan helpen het aantal doorkliks te verhogen en de gebruikerservaring te verbeteren, wat uiteindelijk leidt tot meer conversies. Daarom is het essentieel voor website-eigenaren om het belang te begrijpen van het implementeren van gestructureerde gegevens.

Meer verkeer en betere rankings

Als al deze elementen van technische SEO correct zijn geoptimaliseerd, kan een website een betere zichtbaarheid in zoekmachines hebben, wat zal leiden tot meer verkeer en betere rankings. De Google search console kan helpen bij de analyse hiervan. Bovendien moet de technische SEO regelmatig worden getest om er zeker van te zijn dat alle elementen goed werken en de site voldoet aan de industriële normen en best practices, wat de zichtbaarheid in de zoekresultaten verder kan vergroten.

Het belang van technische SEO

Het belang van technische SEO kan niet worden overschat. Een zoekmachine als Google gebruikt complexe algoritmen om te bepalen welke websites bovenaan zijn zoekresultaten moeten verschijnen. Een website die faalt door niet aan bepaalde technische criteria te voldoen, wordt mogelijk niet goed geïndexeerd, wat leidt tot slechte zichtbaarheid en lage rankings.

Snelheid, structuur en context

Een traag ladende website kan leiden tot hogere bounce rates, ofwel een hoger percentage gebruikers dat op een pagina landt en vervolgens vertrekt zonder actie te ondernemen, wat kan resulteren in lagere rankings. Daarom is het essentieel dat websites geoptimaliseerd zijn voor snelheid, maar ook voor structuur en context. Slecht gestructureerde of ongestructureerde gegevens kunnen het zoekmachines moeilijk maken om de context van webpagina’s goed te begrijpen en ze dienovereenkomstig te rangschikken.

Gebruikerservaring

Een goed geoptimaliseerde website zal snel laden en gebruikers een positieve, plezierige ervaring bieden. Dit kan leiden tot hogere engagement rates, ofwel de betrokkenheidscijfers die meten hoe gebruikers omgaan met een website en zijn inhoud. Dit omvat de tijd die op de pagina wordt doorgebracht, het aantal bekeken pagina’s per sessie, het bouncepercentage en andere statistieken. 

Hogere engagementpercentages geven aan dat gebruikers waarde vinden in de inhoud, wat gunstig is voor organische zoekresultaten, omdat het de zoekmachine duidelijk maakt dat deze site waardevolle inhoud heeft die de moeite waard is om hoger te rangschikken.

Naleving van normen

Ten slotte kan technische SEO ook helpen de naleving van industriële normen en best practices te waarborgen. Dit kan vooral belangrijk zijn voor websites in sterk gereguleerde sectoren, zoals de financiële sector en de gezondheidszorg, waar niet-naleving kan leiden tot hoge boetes. Technische SEO kan ervoor zorgen dat alle websites voldoen aan de nieuwste voorschriften en richtlijnen.

Lokale SEO

Lokale SEO is de praktijk van het optimaliseren van een website om beter te scoren in lokale vindbaarheid en richt zich op specifieke steden, regio’s of zelfs buurten. Het kan worden gebruikt om een lokale markt aan te spreken en de zichtbaarheid te vergroten voor bedrijven die binnen een bepaald geografisch gebied actief zijn. Lokale SEO technieken omvatten het creëren en optimaliseren van inhoud voor lokale sleutelwoorden en zinnen.

Lokale SEO kan worden gebruikt om te doelen op gebruikers die zoeken naar specifieke soorten bedrijven of diensten in hun omgeving. Lokale citaten zijn een belangrijk onderdeel van lokale SEO, omdat ze zoekmachines helpen de geografische locatie van een bedrijf te identificeren. Linkbuilding is ook belangrijk voor lokale SEO, omdat links van andere websites in hetzelfde geografisch gebied kunnen helpen om beter te scoren in lokale zoekresultaten.

Concluderend

Samenvattend speelt technische SEO dus een sleutelrol bij het verbeteren van de zichtbaarheid van pagina’s en het bieden van een optimale ervaring aan gebruikers bij het navigeren door de website. Door canonicalisatie en 301 redirects te implementeren, te zorgen voor een mobielvriendelijk ontwerp, en de crawlbaarheid te verbeteren, kunnen websites hun kansen op succes in de resultatenpagina’s van zoekmachines maximaliseren. 

Andere technieken zoals het gebruik van interne links, het maken van kortere URL’s en het vermijden van codeerfouten kunnen zoekmachines ook helpen om de inhoud van een website beter te vinden en te rangschikken.

Investeren in deze technieken zorgt ervoor dat websites goed geïndexeerd worden door zoekmachines, snel laden en gebruikers een prettige ervaring bieden. Bovendien helpt het bij het voldoen aan industrienormen en best practices, die de naleving van voorschriften en richtlijnen kunnen helpen waarborgen. Technische SEO moet deel uitmaken van de SEO-strategie van elke website om maximale zichtbaarheid in de organische zoekresultaten te garanderen.

Lokale SEO is ook belangrijk voor bedrijven die actief zijn in specifieke geografische gebieden en zich willen richten op de lokale gemeenschap. Door inhoud te optimaliseren voor lokale trefwoorden en zinnen, gelokaliseerde webpagina’s te maken, en gebruik te maken van bedrijfsvermeldingen en beoordelingssites, kunnen bedrijven hun zichtbaarheid in de zoekmachine resultaten pagina’s van hun lokaal gebied verzekeren.

Met de juiste combinatie van SEO technieken kunnen bedrijven dus hun kansen op succes in zoekmachine rankings verhogen.

Close Menu

Hoe kom jij online over?

Neem contact op:

Dunefields

Oosterstraat 17

9711 NN, Groningen

T: +31 6 83 65 22 34
E: hello@dunefields.com